Dogecoin Alınır mı? Dogecoin Yatırımı Yapmak

Dogecoin alınır mı? Dogecoin Yatırımı

İnternet şakası olarak yaşama geçen kripto para birimi Dogecoin uzun vadeli yatırım olarak düşünülebilir mi?

Dogecoin (DOGE) internet şakası olarak tasarlanmış olsa dahi bilindik bir yatırım aracı. Bunun nedeni üstelik Dogecoin’in maskotu olan Japon Shiba Inu ırkı köpektir. Belki de Bitcoin (BTC) yerine Dogecoin’i tercih ettiğini bildiren milyarder Elon Musk’ın desteğidir. Sebebi ne olursa olsun, 2021 senesinde yüzde 1.000 oranında yükseldiği bilindik Dogecoin fiyatı için tavan fiyatın ne olduğu şayet bilinmeyen. Öyle ki, Ethereum (ETH) ağının geliştiricisi Vitalik Buterin dahi Dogecoin yatırımından 4,3 milyon dolar kâr elde etmişti.

Genel olarak DOGE, internet şakası olarak geliştirildi. Yani dayanıklı temeller yerine sosyal hünerleri yardımıyla tercih ediliyor. Ancak DOGE, ödeme aracı yahut etraf arkadaşı yatırım olarak kullanım senaryoları üretirse daha çok prosedür görmeye başlayacaktır.

Ek okuma: Dogecoin nedir, nereden alınır? Nasıl DOGE yatırımı yapılır?

Birçok yatırımcı, Dogecoin’in gerçekte temel olarak ne sunduğunu yahut ne nedenle geliştirildiğini gayriihtiyari popülerliğine kapıldı. Ancak vakti geldiği zaman yatırımcılar kendilerine “Dogecoin iyi bir yatırım mı?” diyerek sormak halinde kalacak. Bunun cevabı, ne kadar risk alabileceğinizde saklı.

Dogecoin yatırımı nasıl yapılır

Dogecoin gerçekte, Luckycoin adlı kripto paranın sert çatallanması (hard fork) neticesi oluştu. Luckycoin şayet Bitcoin blockchain ağından tasarlanan Litecoin’in (LTC) bir türevi. Dogecoin için uygulanan kod güncellemeleri nadir olsa dahi, Litecoin’in güncellemelerinden faydalanıyor. Dogecoin’in son büyük program güncellemesi 2019 senesinde gerçekleşmiş olsa dahi ufak güncellemeler o günden bu yana devam ediyor.

Niyet ve hedefler göz önüne alındığında Dogecoin iyi bir yatırım olarak görülmemeli. Zira Dogecoin, 2013’de bir internet şakası olarak başlamakla kalmadı bunun yanı sıra program mühendisi kurucu ortaklar Jackson Palmer ve Billy Markus, kripto parayı Bitcoin’in kaynak kodunu kopyalayarak birkaç günde meydana getirdi. Varsayılan yazı tarzına Comic Sans’a çevirerek, işin ciddiyetsizliğini vurgulamak istediler. Bu yazı tarzı o zamandan beri marka ile ilişkilendiriliyor.

Kurucu ortak Markus, Dogecoin yardımıyla 2015’te bir Honda Civic satın alabilmişti. Oysa DOGE birikimini elinde tutsaydı 2018 senesinde 1 milyar doları aşkın birikimi olacaktı. Hatta Mayıs 2021’de 88 milyar doları aşan serveti bulunabilirdi.

İlginizi çekebilir: Compound Protokolü (COMP) Nedir? Nasıl Çalışır?

Ne Palmer ne de Markus projeyle ilgileniyor. Bu vaziyet Dogecoin’in emniyetsiz bir yatırım olduğunda işaret edebilir, fakat projeye kendini adamış geliştirici takım ve Dogecoin topluluğu devamlılığı sağlıyor. Bunun neticesinde Dogecoin, yatırım olarak bu anne kadar bütün negatif yorumlara alan okudu. Kimileri Dogecoin’in patlamayı bekleyen bir balon olduğunu söylese de şimdilik bu argüman doğrulanmadı.

Paranın kuvveti kullanım senaryolarında saklı
Dogecoin’in doğru bir yatırım olup olmadığını kavramanın bir diğer yolu, kullanım senaryolarında yatıyor. Kullanım senaryosu ne kadar kuvvetli olursa coin o kadar talep görür. Dogecoin’in ilk dönemlerinde anne kullanım senaryosu keyifli yorumları karşılığında DOGE topluluğunu bahşişle ödüllendirmekti. O zamandan bu yana kullanım senaryoları genişledi, fakat bahşiş şimdi projenin özelliklerinden biri konumunda.

İlginizi çekebilir: Uniswap nedir? Nasıl çalışır? UNI nereden alınır?

Dogecoin kullanım senaryoları seneler geçtikçe artarak bir değişme aracı durumuna geldi. Bağış uygulamak, NBA maç bileti alabilmek yahut hediyelik nesne satın alabilmek için kullanılabiliyor. Hatta Elon Musk’a göre, DOGE ile Tesla otomobili dahi alınabilir. Ayrıca Dogecoin, Jamaika kızak takımını 2014 yılındaki Sochi Kış Olimpiyatlarına götürmek için toplanan para için kullanılmıştı.

Dogecoin, Bitcoin’in esasını meydana getiren İş İspatı (Proof of Work, PoW) konsensüs algoritmasının türevini kullanıyor. Blockchain üzerindeki işlemler bir dakika içerisinde tamamlanır ve Bitcoin’e kıyasla süratli. Bu sürat ve emniyet, Dogecoin’in para birimi kullanım senaryosu konusu ile ilgili elini güçlendiriyor.

Çok coin = yüksek enflasyon
Bitcoin en çok 21 milyon adet, Dogecoin şayet sonsuz biçimde üretilebilir. Bitcoin deflasyonist bir kripto para birimi iken, arzının meçhul olması sebebiyle Dogecoin enflasyonist bir kripto paradır.

Netlik kazanması yönünden, her dakika 10 bin Dogecoin üretildiğini hatırlatmakta yarar var. Yani her gün 14 milyon DOGE pazara sürülür. Yıllık olarak üretilebilecek Dogecoin adedinin şayet bir limiti vardır ve 5 milyar olarak belirlenmiştir.

Dogecoin arzının sonsuz olması, potansiyel olarak arzın isteği önünde nihayetinde geçmesi manasına geleceğinden uzun vadeli bir yatırım olarak düşünülmesi zor.

Bir cevap yazın